22dec.2014
1970

AMFI Afstudeerproject Tessa

EEN BLOGPOST!!! WAT MOET IK SCHRIJVEN DANN?

Oke oke, gezien het feit dat ik afstuderende ben aan het AMFI met een onderzoek over tweedehands kleding, zal ik er eerst eens even wat feitjes tegen aan gooien. Want after all, jullie zijn vast allemaal net zo kledingverslaafd als ik.

 Wie had gedacht dat...

 - Wij als Nederlanders samen 14,6 miljard euro per jaar uitgeven aan kleding en schoenen?  

 - En dat we gemiddeld 75 kledingstukken per jaar kopen?

 - Oh! En dat er een Jean School in Amsterdam is met een 3 jarige opleiding dat zich alleen maar richt    op denim?

 - EN dat Rihanna nu creative director word van Puma?

Ik ben Tessa, 24 jaar en ernstig schuldig aan een mode verslaving; dit inclusief dagelijkse inspiratie zoeken op we heart it (vooral bedoeld voor pubers geloof ik), theurbanspotter stalken op instagram en vooral veel te veel kleding kopen. Deze mode-obsessie begon allemaal met een 3-delige collectie als profielwerkstuk op de middelbare school, waar een bijbaantje als assistent van een kostuumontwerpster uit rolde. Dit deed ik een half jaartje en besloot toen dat ik toe zou geven aan mijn passie voor kleding en hier ook mijn carriere in ging maken. Ik deed een zomer cursus Fashion Design aan Parsons in NYC, en meldde mij daarna aan voor AMFI hier in Amsterdam.

Na 3 jaar zwoegen, zweten en ploeteren nam ik even een pauze en ging ik wat dingetjes voor mezelf doen. Ik wilde een closet sale organiseren om van mijn gigantische voorraad af te komen (ik had in 3 huizen 3 kledingkasten vol), en dit idee groeide uit tot 'Walk In DOKA' : een closet sale event in een nachtclub met winkeltjes als Topshit, Ace&Tate en The Darling. En mijn eigen kledingkast natuurlijk. Ik merkte dat daar ontzettend veel animo voor was, met wel 300 bezoekers. Net als hier op UW, werd het daar een kleine community met alleen maar fashion lovers! 

Als born&raised Amsterdammer, kreeg ik genoeg van de stad en wilde ik de wereld gaan ontdekken! (cliché cliché). Ik besloot mijn stage te lopen in New York in plaats van hier in Nederland. 6 maanden vertoefde ik in de stad van mijn dromen, omringd door ratten en kakkerlakken, maar ook de meest inspirerende mode industrie ooit! Samples brengen naar Vogue's office, vergaderingen met mode fotografen, discussies over de toekomst van de kledingindustrie (en wat deze eigenlijk van de food-industrie zou kunnen leren). Want deze mode verslaving brengt natuurlijk ook een schuldgevoel met zich mee. Fast fashion ketens zoals Zara, H&M, Primark creëren een soort weggooimaatschappij voor ons, met bijna elke week een nieuwe collectie en voor de allerlaagste prijzen. En wij gaan er maar al te graag in mee. De berg kleding die wij daardoor verzamelen thuis resulteert in een jaarlijkse 124 miljoen kilo aan textiel afval, en dat is alleen nog van Nederland! 

Vandaar dat platformen als United Wardrobe naar mijn mening de toekomst zijn. Het hergebruiken van elkaars kleding, het ruilen van kleding of het vermaken van kleding: allemaal sustainable oplossingen waar we met z'n allen invloed op kunnen hebben! 

Hence, mijn afstudeer project: het onderzoeken van de toekomst mogelijkheden van online consumer-to-consumer clothing market places. Zoals United Wardrobe. Dit onderzoek is nu begonnen met kijken naar wat nou eigenlijk jullie motivatie is: waarom verkoop je jouw kleding? wat zijn de redenen daar achter? of waarom koop je tweedehands? is het omdat het goedkoper is? Of juist exclusiever?

Vertel het me! Je kunt mijn 2minuten survey invullen, over waarom jij koopt of verkoopt op UW (of ergens anders!), en wat jij vind dat er nog verbeterd kan worden, of is er iets wat jij nog mist!

Ik beloof dat ik mijn conclusie met jullie zal delen, voor degenen die ook wat bewuster zijn geworden de afgelopen jaren (of het willen worden!) en geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Voor nu, ik zal zorgen dat ik mijn UW winkeltje blijf updaten met mijn AMFI mismatches en Vintage pareltjes die ik in de afgelopen jaren heb verzameld!

Liefs,

Tessa.

 

Bekijk het profiel van Tessa

Blog overzicht