9jan.2015
1031

Een ode aan zwart!

Zoals waarschijnlijk vele anderen heb ik een verslaving aan het kopen van kleding. Nieuw, tweedehands, vintage, duur of goedkoop, het hangt allemaal in mijn kast van 2 meter breed. Maar wat de collectie in mijn kast onderscheid van die van de vele anderen, is dat er maar weinig variatie aan kleur in zit. Je raad het al, ik ben zo’n iemand met een ‘lievelings’ kleur.

Ironisch is wel dat mijn lievelings kleur eigenlijk helemaal geen kleur is, maar wetenschappelijk gezien staat voor het ontbreken van licht: zwart. 6 zwarte broeken, 6 zwarte rokken, 5 zwarte jurkjes, 4 paar zwarte schoenen en aan alle shirts en truien wil ik niet eens beginnen met tellen. Hoe deze obsessie met zwart precies tot stand is gekomen is nog steeds een mysterie, maar we kunnen er zeker van zijn dat het lichtelijk uit de hand is gelopen.

Zelf vind ik dat echter geen probleem, het is immers mijn lievelings kleur, maar anderen schijnen er soms toch wat moeite mee te hebben. “Ben jij altijd boos?” en “Zwart is zo deprimerend.” zijn opmerkingen die ik dagelijks te horen krijg, en dat vind ik jammer. Want zwart heeft zo veel meer te bieden dan alleen maar een little black dress voor je jaarlijkse kerstgala of begrafenis. Wanneer ik me hul in één van mijn vele, of vaak meerdere, zwarte items voel ik me instantly vol zelfvertrouwen. Je kent ze wel, die film scènes waarin de hoofdpersoon in slowmotion over straat loopt terwijl iedereen zijn aandacht richt op hem of haar en bewonderd. Zo voelt het dus een beetje voor mij als ik zwart draag. En ik kan je vertellen, dat is een heerlijk gevoel.

Dus, lieve mensen, laten we nou voor eens en altijd ophouden met die negatieve opmerkingen over zwarte kleding (en ik weet dat ik hier niet alleen ben). Ik houd mijn mond over jouw, in mijn mening, foei lelijke witte driekwart legging en fel roze shirt, en dan houd jij je mond over mijn zwarte outfit. Laat ieder zijn eigen passie, obsessie of ‘ding’ hebben voor wat het ook mag zijn. Uiteindelijk gaat kleding toch maar om één ding en dat is van jezelf de beste versie maken die er is, en je ook zo voelen.         

Door Manon.

Bekijk het profiel van Manon

Blog overzicht