1. Blog
  2. UW Insights
  3. Waarom kleding niet per se voor mannen of vrouwen is
UW Insights

Waarom kleding niet per se voor mannen of vrouwen is

Op United Wardrobe proberen we open te staan voor iedereen. We kunnen de modewereld zoals hij nu is alleen veranderen als we dat met zijn allen doen. Afgelopen tijd kregen we een aantal berichten binnen vanuit onze community, over het normaliseren van kleding niet koppelen aan één gender. Hier lees je het verhaal van V., die al een aantal jaar actief is op UW maar wegens persoonlijke omstandigheden niet zijn hele naam hier wil zetten.

Altijd fijn als je een melding krijgt dat een item uit je kast verkocht is. Levert weer geld op en je uitpuilende kast is een stukje leger. Maar wat nou als een mannelijk lid van United wardrobe jouw rok heeft gekocht? Wat moet je daar nou weer van vinden?

Wie heeft mijn rok gekocht?!

Ik ben er een: een man die op United Wardrobe vrouwenkleding koopt. Of wat ik zelf liever zeg: kleding. Sinds een aantal jaar trek ik me steeds minder aan van de scheiding tussen mannen- en vrouwenkleding. Maar waarom is die scheiding er eigenlijk?

Als vrouw wordt het als normaler gezien om broeken en mannen t-shirts te dragen, maar als een man een rok of jurk draagt zullen toch veel mensen je nakijken. Ik voel me geen transgender of travestiet, ik ben gewoon een man met een andere stijl. Maar waarom is het dragen van een rok of jurk als man zo raar?

Een klein stukje geschiedenis kan ons veel vertellen over kleding. Een kleine zoektocht in de geschiedenis van kleding laat zien dat hakken, panty’s/maillots en rokken ook allemaal werden gedragen door mannen. Waarom is dit nu niet meer zo? Vroeger werd voor het paardrijden of het werken in de fabriek een broek gedragen. Dit was simpelweg praktischer. Buiten het werk in de fabriek, met name in de adellijke kringen, droegen de mannen meestal een tuniek met een panty of maillot eronder.

Door de industriële revolutie en de afnemende populariteit van de adel gingen steeds meer mannen broeken dragen. Doordat ook vrouwen steeds meer gingen werken won de broek ook populariteit bij de vrouwen. De look van de arbeiders bestond uit broeken, overalls en jassen, die hun werk in de fabrieken ondersteunden en comfortabel maakten.

Industriële revolutie of niet, voor mij is kleding gewoon kleding. Ik vind de kleding van beide geslachten heel leuk! Ik zal eerlijk zeggen dat ik vrouwenkleding door het aantal opties en de kleuren vaak uitdagender is om te stijlen, wat het juist tof maakt. Maar hoe kunnen we daar vandaag de dag mee omgaan? Ik draag geen rok op straat omdat ik geen zin heb in commentaar van anderen.

Toch moet ik ergens aan mijn kleding komen. Omdat ik het milieu-aspect ook erg belangrijk vind kwam ik al snel bij United Wardrobe uit. Ik geef vaak eerlijk toe bij een aankoop dat ik eigenlijk een man ben, daar wordt gelukkig altijd positief op gereageerd. Bijna niemand vindt het een probleem en de meeste zijn er zelfs nieuwsgierig naar.

De afgelopen jaren ben ik hard op zoek geweest naar een community waar ik lotgenoten kon vinden. De travestie- en transgendercommunity was niks voor mij. Dat zijn mannen die vrouwenkleding met een ander doel dragen dan ik. Niets mis mee, maar het is niets voor mij. Tijdens een van mijn Google-zoektochten kwam ik het woordje ‘’genderqueer’’ tegen. Dit past wel bij mij. Een persoon die zich genderqueer voelt, zoals ik, ziet bijvoorbeeld wat minder een scheiding tussen mannen- en vrouwenkleding. Genderqueer is niet gekoppeld aan je seksuele geaardheid. Hetero, zoals ik, homo, biseksueel of lesbisch: het kan en mag allemaal.

Tegenwoordig wordt de LHBT-community steeds meer geaccepteerd. En dat is super mooi om te zien! Wat geeft het nou wat voor kledingstuk iemand aan heeft. Mijn ervaring met de verkopers op United Wardrobe is in ieder geval positief! Ik hoop dat dat zo blijft!

Leuk artikel?

Whatsapp
Facebook
Messenger
Twitter
Copy linkLink gekopieerd!
United Wardrobe

United Wardrobe

Wij zijn een sociale marktplaats voor het kopen en verkopen van kleding. Het is onze missie tweedehands kleding overal ter wereld de norm te maken.

Meer artikelen in deze categorie