8dec.2014
2032

Waar de vintage liefde begon

Bonjour mode mensjes!

Mijn eerste blog is een feit, en ik zal gelijk opbiechten dat ik geen schrijftalentje ben, maar beloof jullie niet te vervelen. Ik ga een kijkje achter de schermen bij mij geven, oh wat klinkt dat een stuk spannender dan het is. Specifiek ga ik het over vintage hebben, en mijn relatie daarmee. De vintage die als volgt in de van Dale wordt beschreven:

Vintage  vin·tage (niet: vinta·ge)/zelfstandig naamwoord; de (v(m))(na 1950) Engels, ontleend aan middeleeuws Frans vendange

2. (meervoud: g.mv.) kleding, schoenen, accessoires, films e.d. die de allure van een groots verleden nog bezitten

Dus vintage, of zoals ik het graag noem; mode met een geschiedenis! Vintage waar ik zelf iets aan kan toevoegen en waar ik mijn creativiteit in kwijt kan is een passie van mij geworden. Ik moet bekennen, als je moeder naaister is, dan gaat een eigen stempel op vintage meegeven stiekem iets makkelijker.  Kijkend naar de van Dale beschrijving kunnen we wel zeggen dat dit een erg breed begrip is! Niettemin maakt die allure, vintage in het algemeen uniek.

Ik ben Hazal, 25 jaar en afstuderende student in Cultural Economics and Entrepreneurship die een liefde heeft voor vintage pareltjes (het (ver)kopen hiervan). Daarvoor heb ik Algemene Kunst en Cultuurwetenschappen afgerond. Tijdens mijn huidige studie begon de creative urge weer te kriebelen, net als 10 jaar geleden, toen ik bijna alle kunst academies in het land ben afgestruind. Ik durfde het niet, was te jong (bang dat de creativiteit op zou raken) en koos een opleiding met behulp van de oh so mighty Google (jawel, de zoektermen kunst en universiteit). Voor een meisje uit een klein Fries dorpje was dit voor mij al heel wat, op naar de grote stad.  Het advies opgevolgd van een kunstacademie docent; leven en ervaring op doen, dan komt de creativiteit wel weer op je pad. 

Dus hier ben ik, terug op dat pad, stiekem toch weer iets doen met mijn passie; creating. Al vanaf jongs af aan kocht ik kleding op markten en vermaakte ik het met mijn moeder, zodat het van het heden is, maar ook de geschiedenis niet verliest. Het varieerde van het tekenen van engelen vleugels op de achterkant van brocante bloesjes tot het maken van croptops, gehaakte kraagjes en het simpelweg innemen van de o zo grote maatjes die er zijn als het om vintage gaat. En tja, je kunt het voor de rest wel invullen, door mijn omgeving ontdekte ik dat mijn kledingsmaak gedeeld wordt door een verassend grote groep fashion victims. 

Vintage marketplace, de groep op Facebook waar iedereen haar/zijn liefde voor vintage deelt, herinnerde mij eraan hoe dol ik op vintage ben en zo postte ik ongeveer 2 jaar geleden mijn eerste bloesje. Niet bewerkt, alleen andere knoopjes. In no time verkocht. Hier kwam ik er achter dat ik er oog voor heb.  Zo kwam ik op het idee om mijn eigen webshop te openen, maar oh lord wat komt daar veel bij kijken. Wanneer je aan het studeren/afstuderen bent, en een bijbaan hebt is een webshop nogal een onderhoud. Dus ik liet het erbij voor het moment en bleef af en toe op vmp verkopen.

En daar was United Warderobe, mijn saviour, mijn webshop maar zonder het onderhoud ha. Geen twijfelachtige betalingen meer, eventuele retour regelingen of verzend risico’s… Echter 1 grote passage met allemaal selfmade winkeltjes waar iedereen zich aan de algemene regeltjes houd (hoop ik ;). Alleen maar liefde voor fashion. 

Maar goed, wat is dan nu precies mijn smaak? Zelf houd ik er van om vintage met kleding van nu te combineren. Vroeger was dat anders, hoe heftiger hoe beter. Printjes op printjes, laag over laag, en kleur op kleur, maar denk dat ik nu wat ouder wordt (wat klinkt dit lekker cliché). Toch heb ik een zwak voor printjes en dat zie je terug in mijn UW mini winkeltje. Bloemetjes, beestjes, oosterse printjes, etc. I love it! Als je mij vraagt waar ik op let wanneer ik ga vintage shoppen dan komen kwaliteit en uniqueness op de eerste plaats. Hoe unieker, hoe beter!

Ik ben in mijn winkeltje, jullie weten mij te vinden!

Lots of love,

Hazal

Bekijk het profiel van Hazal

Blog overzicht